Sinds 2021 zijn wij onderdeel van PrimaCura.

Per 1 januari 2021 zijn wij onderdeel van PrimaCura.

PrimaCura | MTVP ALK voor 'het goede gesprek' | Middaggroep

dinsdag
26
sep

Het voeren van het ‘goede gesprek’ is een kernelement van meer tijd voor de patiënt (MTVP). Carine den Boer (huisarts en kaderhuisarts GGZ), promoveert op het onderwerp ‘uitleg door huisarts over ALK’ en heeft een succesvolle training ontwikkeld voor huisartsen.

ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten; voorheen werd dit SOLK genoemd. ALK is een uitdaging voor alle zorgverleners, vooral het komen tot een gezamenlijke probleemdefinitie en de voortdurende aandacht die nodig is om bij verandering van klachten geen ziektes te missen.

Tijdens deze training (bestaande uit 2 bijeenkomsten) wordt geleerd hoe je ALK kan (h)erkennen, hoe je dit aan de hand van verschillende verklaringsmodellen en metaforen kunt uitleggen aan de patiënt en hoe je de patiënt kan behandelen aan de hand van het biopsychosociale model.
Daarnaast zul je leren hoe je aan de hand van SCEGS (somatisch, cognities, emoties, gedrag, sociaal) met de patiënt tot een gezamenlijke probleemdefinitie komt en ook tot een behandelplan. Tevens leer je wat belangrijk is in de communicatie met patiënten met ALK en hoe je kunt samenwerken in je regionale netwerk rond patiënten met ALK.

Inhoud training:
In de training wordt gebruikt gemaakt van de methodiek uit het artikel wat Carine in Huisarts en Wetenschap heeft gepubliceerd in juli 2022 “ALK in 7 stappen”:

1. In gesprek over ALK
2. Toestemming vragen voor exploratie
3. Exploratie met SCEGS
4. Gezamenlijke probleemdefinitie
5. Uitleg van ALK met behulp van verklaringsmodel, bv centrale sensitisatie
6. Bespreken welke factoren de klachten beïnvloeden
7. Opstellen van een behandelplan

De training bestaat uit een interactieve presentatie, afgewisseld met oefenen in tweetallen.

Data en tijden: Let op: de training bestaat uit 2 bijeenkomsten (middagsessies)! Dienen beide gevolgd te worden.

Dinsdag26 september 202313.00 inloop met broodjeaanvang13.30einde17.00
Dinsdag28 november 202313.00 inloop met broodjeaanvang13.30einde 17.00

De annuleringsvoorwaarden zijn van toepassing. Let op: voor deze scholing kan tot 4 wkn van te voren kosteloos geannuleerd worden.
Er is geen zelfstudie nodig en eventueel studiemateriaal is in de cursusprijs opgenomen.
Deze uitnodiging is ook voor je waarnemer en hidha en in te zetten in de aanpak MTVP.

De trainingen worden ondersteund met materiaal, dat te vinden is op www.uitlegalk.nl. Hierop staat veel informatie, waaronder artikelen en instructiefilmpjes.